Страната се бори с най-тежките наводнения от 120 години насам

Продължава критичната обстановката в Сърбия. Дъждовете намаляват, но проблемът е в прелелите реки. Къщи под вода, разрушени пътища и мостове, цели села и градове без ток, вода и комуникации – така изглежда цяла Западна Сърбия. 

Още по темата

 

Страната се бори с най-тежките наводнения от 120 години насам. Дъждовете се изсипват без прекъсване вече трето денонощие. Над 7000 души са евакуирани. Данните за броя на пострадалите се разминават. Съобщава се за петима загинали, но според някои медии жертвата е само една

 

Страната се бори с най-тежките наводнения от 120 години насамНай-тежко е положението в районите южно от столицата Белград. В Обреновац бяха евакуирани над 2500 души, а 1400 други са потенциално заплашени от прииждащата вода. Напълно или частично потопени са над 900 къщи и стопански постройки. 

 

Въпреки че се очаква подобряване на атмосферните условия, Сърбия поиска помощ от Евросъюза, Словения и Русия. Руските екипи вече пристигнаха, като самолета им кацна в Ниш със 70 спасители и екипировка. И България се включи в помощта за бедстваща Сърбия. 28 наши пожарникари и спасители заминават тази вечер за най-пострадалите райони. 

 

Властите призоваха всички граждани, които имат лодки, да ги предоставят за спасителни операции. Очаква се утре сутринта да пристигнат няколко "супер мощни помпи". Това е помощ от Европейската комисия по програмата за борба с бедствията.