Въпреки усилията на спасителите и доброволците, все още има хора, които са блокирани в домовете си

Тази сутрин над Белград и околностите грее слунце, но хората продължават да се борят с последиците от наводнението. Въпреки усилията на спасителите и доброволците, все още има хора, които са блокирани в домовете си. На места водата е над 2 метра. Продължава и ваденето на загиналите в наводненията. Техният точен брой все още не е съобщен до приключване на спасителните операции. 

 

Почти цялата централна част на град Парачин потъва под водата за броени минути. Река Църница излиза от коритото си и поглъща улиците и къщите. Борбата със стихията се оказва непосилна задача за местните противопожарни и аварийни служби. Дори армията, която подаде ръка още в първите часове, не можа да овладее потопа.

 

Българската спасителна група е първата чужда помощ, на която градът разчита, за да се върне към нормален начин на живот. Почти 30 опитни пожарникари, техника и специални автомобили участват в спасителната мисия.

 

След потопа основният проблем на близо 25 хилядното население на Парачин са наводнените приземия и подземни етажи на повечето сгради.

 

Местното дружество за водоподаване временно осигурява чиста вода чрез цистерни, за да се предотврати всяка възможност за избухване на зарази.

 

Българите са разделени на няколко екипа, които помагат в най-критичните точки. Една от тях – голям подземен гараж с електрическа подстанция. Водата тук е над 2 метра. Подобно електрическо съоръжение е под водата и в един от централните хотели на Парачин. Друг български екип е впрегнал няколко помпи, за да помогне на хората да влязат там.

 

14 европейски държави помагат опустошена Сърбия да си стъпи на краката след незапомнените наводнения. Самолети, хеликоптери, лодки, и спасителни екипи вече обикалят най-засегнатите райони. Всички те, както и Българската група, работят по разпореждане на кризисния щаб. 

 

Повече по темата може да гледате във видеото.