Пратеникът на Нова Николай Василковски разказва как се справят с трагедията в западната ни съседка

В западната ни съседка Сърбия петима души загинаха при наводненията, а над 7000 са евакуирани. Свлачища затрупаха къщи в Босна и Херцеговина.

 

„Трагедията е страшна, ако си представим село Бисер – това е същото в национален мащаб. Цяла Западна Сърбия е под вода. Хубавата новина е, че се оправя времето”, каза в студиото на „Здравей, България” репортерът на Нова телевизия Николай Василковски, който проследи от центъра на събитията опустошителните наводнения.

 

„Няма гняв у хората, защото все още трагедията ще става дори по-страшна. Предстоят издирвания на над 2000 души, които се смятат за изчезнали. Има дебат за мерките, които трябва да се вземат. Интересен щрих е селото Умка, хората отказаха да се евакуират и останаха там. Едва сега започнаха да слагат пясъчни диги около реката”, допълни той.

 

Трагедията е невиждана от 120 години насам. Хората не са предполагали, че толкова много дъжд може да се изсипе за толкова кратко време на едно място. Споменава се за 150 литра на квадратен метър. В Обреновац и Шабац има най-много жертви, там са и най-много изчезналите. В засегнатите райони няма ток нито комуникации.

 

„По-голямата част от хората вече са спасени, а нивото на водата започва да спада. Само за една нощ се намали с около метър. Някои казват, че това е вследствие на глобалното затопляне. Със сигурност предстои да виждаме все по-страшни сцени”, завърши репортерът.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.