Причината - открити огнища на шап в Турция

Задължителни такси за дезинфекция по границата с Турция. От седмица шофьорите на граничните пунктове с Южната ни съседка плащат по 5 лева за леките коли и по 30 лева за камионите. Причината са открити огнища на шап в Турция, които върнаха т.нар. „златен гьол” в действие. Превозвачите се оплакват, че дезинфекцията бави трафика.

 

След близо година суша, „златният гьол” отново работи. Така преди години се наричаше тогавашният вариант на дезинфекция на „Капитан Андреево”, защото докарваше доста пари на черно. Сега гьол няма, а автомобилите се пръскат с препарати в движение.

 

За дезинфекцията отговаря същата частна фирма, чийто договор миналата година беше прекратен след съмнения за злоупотреби, а шефът на Агенцията за безопасност на храните подаде оставка.

 

„Проверки имаше цяла година. Оказа се, че проблеми няма и във връзка с това договорът е възобновен”, обясни управителят на фирмата Филип Стоянов.
 

Дезинфекцията е задължителна за всички. За да минат през „златния гьол” шофьорите на товарните автомобили плащат по 30 лева, а тези на леките по 5. Много от шофьорите смятат, че таксите са прекалено високи и след като дезинфекцията е задължителна, не трябва да се плаща или поне трябва да е по-евтино.

 

По думите на Филип Стоянов това са държавни такси. От петте лева за леки коли във фирмата оставал 1 лев, а от 30-те за товарни – 10. С тези средства тя е длъжна да поддържа системите.

 

От фирмата отхвърлят обвиненията, че бавят трафика. Причината била в ремонта на пункта.

 

Подобен режим се обсъжда и за границата със Сърбия и Македония, тъй като там също има засечени огнища на процелоза и други болести по животнте, които създават притеснения у нас.

 

Информация: Димитър Иванов