Щетите може да струват 1 млрд. евро, изчисли правителството в Белград

Водната стихия, която връхлетя съседна Сърбия, е наложила евакуацията на повече от 30 000 души, съобщиха сръбските медии, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи. Най-много хора са били евакуирани от района на силно пострадалия от наводненията град Обреновац – над 13 000 души, предаде БГНЕС.

 

Освен там, тежка остава обстановката в Сремска рача, Ямени и Крупник. Властите в Белград съобщават, че нивото на Дунав се повишава и предупреждават, че това ще продължи през целия ден.

Още по темата

 

Евакуацията в Обреновац продължава и в момента. В спасителните операции участват хеликоптери, които доставят храни, вода и лекарства. Изграждат се пясъчните диги.

 

Поради опасност от нова вълна от Сава, вътрешният министър Небойша Стефанович нареди незабавна и пълна евакуация на населените места по поречието на реката.

 

До момента има официално потвърждение за смъртта на 20 души. Десетки хиляди домакинства остават без електричество. Премиерът Александър Вучич предупреди, че щетите може да достигнат и 1 млрд. евро.

 

На помощ в такъв размер може да разчита Сърбия от Фонда за солидарност на Европейския съюз. Това обяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева, която днес пристига в Белград.