Две малки предприятия и остатъците на военен завод са сред възможностите за работа в Царева ливада

Кой в Европа? Как европейските пари променят живота ни, какви са пречките? Днес Ани Салич и Николай Дойнов са в Габровско. Двамата бяха в прословутия комплекс Етъра, който пази традиционните български занаяти, както и в село Царева ливада.

 

Модерната история на Царева ливада започва в началото на 1912 г. На 29 януари Фердинанд, наследника му Борис трети и много официални лица откриват гара Царева ливада, железопътен възел от огромно значение за индустриалния център Габрово, а и за линията към Русе и Варна!
Селото се развива бурно - търговия, занаятчийство, туризъм! В годините на социализма се добавят предприятия, селско стопанство.


До края на 80-те години тук живеят над 1500 души! Гарата е препълнена с товари и пътници за цяла България, сега изглежда така! Обезлюдяването е факт, но все още това е едно от големите населени места в района.


Как да оцелее селото - задача пред кмета Детелина Кьосова. Показва ни стадиона, с който е свързан вече спечелен проект по европрограмата за развитие на селските региони. През октомври трябва да е напълно готов за посрещане на спортисти.

Още по темата


„Програмите, обаче не позволяват на Кьосова да кадидатсва сама. Малките населени места винаги трябва да търсят по-голям партньор”, обяснява Детелина Кьосова - кмет на Царева ливада.
Ще оцелее ли басейна, преминал през две епохи и достигнал до началото на новия век.

 

Сегашният собственик на туристическия комплекс вече е имал своите европейски разочарования от програма Сапард.


Планирало се новата хотелска част към басейна също да получи подкрепа от европрограмите, но и тук ударили на камък. Тогава заслужава ли си да се пишат проекти?


Две малки предприятия и остатъците на военен завод допълват възможностите за работа в балканското село. Дали Царева ливада ще оцелее? Предприемчивостта на хората и идеите им ще имат последната дума.

 

Ани и Ники продължават своята обиколка! Очаквайте техните включвания до края на седмицата, както и специалните им дневници на сайта ни NovaNews.bg.

 


Повече по темата гледайте във видеото.