Защо е важно „Кой в Европа” - ще разберете от интервюто с Дарина Сарелска, директор „Новини и актуални предавания”

Честни, безпристрастни новини - в услуга на зрителите, а не на политиците и институциите. Такова е лицето на Новините на Нова, което ще видите и в деня на евроизборите – 25 май. Как телевизията ще отрази вота и защо е важно „Кой в Европа”, ще разберете от интервюто с Дарина Сарелска, директор „Новини и актуални предавания” в Нова.

 

На 25 май Европа ще избира своя нов парламент. Как Нова телевизия ще отразява случващото се в изборния ден? 

В този вот целта на Нова е да бъде „телевизията за избори“. Имаме специална програма през целия ден на 25-и май, която ангажира всичките ни утвърдени лица. Репортерите на Нова ще следят изборния ден на живо от София, Брюксел и други горещи точки в цялата страна. Мира Иванова и Милен Цветков, заедно с екипите на Новините, ще държат зрителите ни информирани през целия ден. Вечерната ни програма е в ръцете на Ани Цолова и Виктор Николаев - лица, които отдавна са синоним за политика, анализи, коментари и…ИЗБОРИ. Събитието е важно за хората и нашата програма ще му отдаде необходимото време.

На какви гости ще разчитате в коментарното студио? 

Разбира се, гостите са малко или много предвидими, но не докрай и не съвсем. Затова ще запазя в тайна тази информация от кухнята. Поне засега. Но за зрителите ни ще е интересно да знаят, че в ролята на коментатори един до друг ще седнат Люба Кулезич и Сашо Диков. След това Сашо е обещал да бъде нашият "специален пратеник". Стажанта ще броди из кулоарите на НДК, за да изненадва политиците с въпросите, които всички останали си мислят, но никога не задават на глас.

По какъв начин Нова телевизия ще „чуе” и „види” мнението на гражданите извън политиката?

Изключително важно за нас е зрителите да ни сигнализират за всичко нередно, което виждат или им се случва и в самия изборен ден. В рубриката „Моята новина“ ще има специална секция за изборни нарушения. Разчитаме на тази връзка, защото знаете, че Нова е силна и заради своите 6 милиона „репортери“. Освен „горещите“ сигнали, подготвяме репортажи от цялата страна. Ани Салич и Ники Дойнов в момента обикалят  България, но не за да правят кампания като политиците, а за да  чуят и разкажат  историите на хората. Тръгват  оттам, от където започва българската Европа - Дунав мост, и където хората искат референдум за отделяне от ЕС, до другата външна граница на Европа - Резово, където до преди години се влизаше с открит лист и където последствията от тази изолация все още личат. Надявам се да сме оставили тези разделителни граници в миналото и европейският избор вече да е неоспорим. Ще чуем какво мислят хората  - и за Европа, и за България в нея. Ще говорим и за останалите им проблеми,  които надяваме се да споделят пред Ани и Ники.

Чувствате ли се като европосланик за българските зрители? 

Не, нямаме такава мисия. Ние сме професионална организация, която няма за цел да пропагандира каквато и да е идеология. Нашата работа е да информираме - правим го балансирано и честно и това за мен е най-важното. Ако имаме някаква кауза в случая, то тя е да кажем, че изборите са важни. Че да избираш е важно. Защото като че ли политиците този път нямаха чак такава амбиция да изкарат повече хора пред урните - работи се с твърдите ядра и сигурните бройки и евентуално масово гласуване може и да обърка сметките. Затова смятаме, че като журналисти сме длъжни да дадем глас за избора да избираш - правим го с нашата кампания в „Здравей България“ - там събрахме много приятна група негласуващи, които ще се опитаме да убедим да пуснат своя глас в неделя. „Убеждаването“ ще показваме на живо по телевизията, а дали ще е успешно, ще проследим с репортерски екип в деня на вота.

Защо мотото на НОВА за евроизборите е „КОЙ в Европа?“

Аз знам скептицизма на българите, че евродепутатите променят основно собствения си живот, отивайки в Брюксел. И тези упреци са разбираеми и в някои случаи, предполагам имат основание. Дори и само затова, но далеч не само, е важно кои хора ще пратим в Европа? КОЙ ще е нашият пратеник там? В това отношение личностите са важни и сега имаме право да избираме не само партии, а и да си казваме думата за личностите в техните листи.

От няколко месеца сте директор „Новини и актуални предавания” в Нова. Какви са „вашите“ Новини?

Честни, безпристрастни Новини - в услуга на зрителите, а не на политиците и институциите. В това вярвам. Честни, дори и когато истината не се харесва - а понякога тя е трудна за понасяне не само от властимащите, но и от публиката. Вярвам, че хората имат право да знаят. Надявам се да можем да им покажем важните неща и интересно, и в дълбочина. Но нека не продължавам с теоретичните модели - аз съм практик. Минала съм през всички нива в професията и смятам, че истината е в решенията, които взимаме всеки ден, във всяка една конкретна ситуация. А как аз и екипът ми виждаме Новините на Нова, публиката може да проследи всяка вечер, точно в 19 часа. 

Как ще задържите сегашната аудитория на Нова и на какво съдържание ще заложите, за да привлечете още повече зрители? 

Държа да запазим вярната публика на Нова - активните млади,  градски хора, които ще продължават да намират при нас темите, които ги интересуват.  Разчитаме на добрите ни репортери,  ще акцентираме на силните репортажи и разследвания,  няма да спираме да отговаряме на зрителските сигнали. „Свободни да виждаме истината“ - звучи като даденост за журналистическата професия, но ние го направихме мото на Новините на Нова, защото в момента това е разделителната линия между различните медии у нас. Ще се стремим да не изгубим лицето си, превръщайки се в корпоративен придатък. Искаме да си вършим   работата по професионални правила и принципи. Това е. 

 

Автор: Анелия Тодорова