Какво мислят хората, които никога не са били при урната и онези, които винаги гласуват

„Здравей, България” събра в студиото си трима българи, които никога не са гласували. Мореплавателят Николай Джамбазов е на 71 години и никога не е упражнявал правото си на глас, 37-годишната Силвана Грубчева, майка на едно дете – също не е посещавала урните. Досега не е пускал бюлетина и Калоян Кортажов, на 35 години, който работи в IT сектора. Да ги опитат да променят отношението си към родната демокрация се опитаха омбудсманът Константин Пенчев и продуцентът Магърдич Халваджиян, които пък гласуват винаги и искат всички да правят като тях.

 

„Преди демокрацията 45 години ни убеждаваха, че ще живеем в по-добри времена. Манифестирахме, поддържахме правителството, но нямаше смисъл да се гласува, защото винаги се знаеше, че вотът ще бъде 98%. Когато дойдоха новите партии, видяхме ентусиазма на народа, но започна разграбването на държавата и хората се отказаха да гласуват”, припомни Николай Джамбазов, който смята, че причината за неучастието в електоралния процес е отчаянието на избирателя.

Още по темата

 

„Не гласувам – не защото не се интересувам от политика, не защото не искам България да просперира, не защото не следя събитията, а просто не виждам за кого. За да гласувам за някого, той трябва да печели моето доверие, а аз виждам едни образи, създадени от маркетолози и PR-и, които са различни от действителността”, отбеляза Силвана Грубчева, според която недоверието е основният аргумент за нейното неучастие. Светлана, която заема ръководна длъжност в компания за международни парични преводи у нас, след опит като емигрант в чужбина, не се изкушава да гласува и този път. Смята също, че бюлетините за евровота са много объркващи, което ще отблъсне голяма част от хората и сега.

 

„Аз съм много откъснат от политиката. Моят аргумент е по-скоро, че не съм видял до момента подходящ кандидат и от друга страна съм малко предубеден към политическата система, която ни се налага”, каза компютърният специалист Калоян Кортажов. Той е убеден, че секторът, в който работи, се развива и това няма нищо общо с политиката.  

 

„Като гледам предизборната кампания, аз съм изпълнен с гняв и не мога да си представя, че някой може да ме спре да гласувам”, защити обратната позиция омбудсманът на републиката, който смята, че българите мълчим, докато престъпниците продължават да разграбват държавата ни и не трябва да оставяме нещата на „тези лошите и неразпознаваемите”. „Гласувайте, не оставяйте някой друг, отвращавайки ви може би умишлено, да решава после съдбите ни”, призова Константин Пенчев.   

 

Няма избори, които да съм пропуснал, защото искам да държа съдбата си в свои ръце. Не искам някой друг да ми казва какво да правя. Смятам, че активността и вотът ми допринася с нещо. Не искам да бъда пасивен, защото това е държавата, в която живея. 25 години я разграбват и искам да дам гласа си за нещо, макар и да променя малко”, обясни своята позиция Магърдич Халваджиян. Според телевизионния продуцент компроматите и лъжите по време на кампанията отвращават хората и това обслужва статуквото. „В момента ни управляват хора с 20% от вота на гласуващите в България. Това ли искаме ние – някой друг да решава съдбата ни”, попита той.

 

Целия разговор по темата ще проследите във видеото.