Асоциация прави правила за донорството на репродуктивни клетки

„Обединяваме се, за да направим принципи и правила за донорството на репродуктивни клетки у нас”, заяви Мариела Великова, председател на новоучредената неправителствена фондация "Майки за донорството", която обединява интересите на над 500 майки, дарили яйцеклетки в периода 2010 – 2014 година.

 

Основната й цел ще е да налага спазването на медицински, правни и етични стандарти при даряване на генетичен материал.

Още по темата

 

Ще се следи и за запазване на здравето на донорите, тяхната информираност, анонимност, назначаване на координатори, оказване на съдействие, добросъвестност. Те са категорични, че трябва да се забрани и хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор. Председателят на новоучредената фондация изрази надежда, че клиниките по асистирана репродукция ще застанат зад организацията и ще подкрепят Етичния кодекс. 

 

Здравето на донора е много важно, да му се даде уважението и той да е щастлив от този акт и да предаде нататък”, заяви Великова. 

 

От фондацията се обявиха против платеното донорство на яйцеклетки. Председателят на новата фондация разкри, че у нас все още съществува практиката в ин витро клиники лекарите да заставят пациентките сами да си търсят и водят донор. „Ще се борим с порочността. Не искам да чувам обръщението: Намери си и си доведи донор”, категорична беше тя.  

 

Жените от фондацията ще създадат и "етична полиция", която ще следи за спазването на правилата от Кодекса. Това ще се осъществява чрез онлайн платформа, в която всеки донор или реципиент ще може да напише оплакванията си от клиника, процедура или лекар, а фондацията веднага ще разследва сигналите.

 

Близо 40 000 са жените в България, които към момента имат нужда от донор на яйцеклетка, обясни Радина Велчева, председателят на Фондация "Искам бебе". Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете.

 

Донорството не е свързано с образованието, а с душата. То показва, че човек разбира, че всички ние зависим един от друг. Донорството на яйцеклетки означава, че тези жени ценят майчинството и живота”, посочи д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. 

 

Ако и Вие искате да станете донор, можете да се свържете с Асоциация "Искам бебе" на тел.: 805 71 67, с код за София, както и на мобилен 0887 520 820. Можете да пишете и на e-mail: info@iskambebe.bg.

 

Автори: Виолета Иванова и Марина Малашева