Николай Петров може да нареди шареното кубче за 11.71 секунди

Кубчето на Рубик става на 40 години. От 1974 година насам главоблъсканицата с квадрати на скулптора Ерньо Рубик е занимавка за малки и големи по цял свят. Колко бързо може да се нареди шареното кубче, разказват Златина Зехирова и оператора Кирил Караджов.


Кубчето на Рубик - над 43 трилиона възможности да го разбъркаме и само една цел - да наредим от всяка страна по един цвят.


Николай Петров може да го направи за 11.71 секунди. Толкова е неговият личен, но и национален рекорд. Една секунда за размисъл и идва ред на пъргавите пръсти. Секунди по-късно, кубчето е наредено.


„Преди 7 години имах нещастието да трябва да си раздвижвам ръцете, защото се разболях от една странна болест и се наложи да прибегна към нещо, което да раздвижва моите мускули на ръцете. В случая се сетих за това кубче, започнах усилено да ровя в интернет да търся нови формули, намерих ги и до ден днешен ежедневно по 100-150-200 пъти редя кубчето на ден”, разказва Николай Петров.


Най-лесно може да наредим кубчето на Рубик в седем стъпки, като започнем от кръст.
Световният рекорд за подреждане на шареното кубче принадлежи на холандеца Матс Фалк - едва 5.55 секунди.


Всички познаваме класическото кубче 3 на 3 на 3. Освен него има и други - например „Отмъщението на Рубик” и „Професорски куб”. Колкото са повече малките кубчета, толкова по-трудно и бавно се нарежда пъзела.


Повече по темата гледайте във видеото.