Спасителната акция е най-мащабната, а вероятно и най-скъпата за последните 20 години

За спасяването на трите момчета, които се загубиха в Стара планина, бяха мобилизирани десетки спасители и доброволци. Това е и най-мащабната спасителна операция за последните 20 години. А вероятно и най-скъпата. Няма обаче безплатен обяд на този свят. Някой трябва да плати горивото на 4-те хеликоптера и на спасителните автомобили. Някой трябва да обезпечи и работата на спасителите. Грубата сметка за 4 дни издирване показва една колосална сума.

 

Невинна разходка в планината - От Карлово, три момчета поемат към хижа Рай, за да видят Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите. Така и не стигат хижата. Отклоняват се на километри на Изток, чак до околностите на село Тъжа. Близо 30 километра без екипировка, без подготовка, без достатъчно храна и вода.

 

Всяка стъпка в най-опасната част на Стара планина крие риск. „Казаха, че е било минус 5 градуса онази вечер. Как може да оцелееш? Студът е лошото”, казва опитният планинар Начо. Неведнъж е изпитвал предизвикателствата на планината. В Калофер го посочват като добър планинар.

 

Още по темата

Спасяването на изгубен турист е скъпо удоволствие. Изчезването на трите момчета мобилизира 50 планински спасители, още толкова доброволци и военни. И 4 хеликоптера.

 

По данни на Червения кръст, цената на час полет на хеликоптер е около 3 хиляди лева. Когато една спасителна акция продължи над денонощие, тя струва по 40 лева на час. Така грубата сметка по издирването на тримата в Балкана набъбва до над 60 хиляди лева дневно.

 

„Който дава поръчката за издирване, който ни търси за помощ, той трябва да си плати. Такъв е редът навсякъде”, казва Цвятко Цветков от ПСС, отряд Сопот. Трите момчета нямаше да плащат, ако бяха по-съобразителни и си бяха направили планинска застраховка. Цената ѝ е около 30 лева и покрива услуги на стойност 1000 лева.

 

С две думи - когато тръгнем към планината, истината е в няколко неща - предварително проучване на маршрута, преглед на прогнозата за времето, зареждане на телефона и една планинска застраховка.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.