ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ на предстоящите евроизбори на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици, сочи проучване на "Галъп интернешънъл”. 

Още по темата

 

ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около "България без цензура” и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. 

 

ДПС и ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност - електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

 

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира. 

 

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа. Влизане на "Атака” и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са под 100 хиляди.

 

Очакваните мандати са - по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и Реформаторския блок.