Изборът на наградените бе направен от студентите

Две от лицата на Нова телевизия - Анна Цолова и Рада Богданова са отличени с награди за опазване и съхранение на българския език.


В навечерието на 24 май - празникът на българската писменост и култура, Софийският университет събра на едно място едни от най-добрите български журналисти.


Изборът на наградените е направен от студентите. А за първа година беше връчена и наградата за дебют на възпитаничка на висшето заведение, журналист в Българското национално радио.


„Смятам, че минимумът, с който трябва да стъпиш в една професия, е грамотността. За съжаление хората, които би трябвало да генерират грамотност, да коват закони, демонстрират точно обратното, но въпрос на себеуважение е и на уважение към околните, да бъдеш грамотен. Никой няма изисквания към нас да работим със словото като с изкуство”, заяви Анна Цолова.


„Политиците се опитват да принизят словото си до това на улицата, защото смятат, че ще са по-близки или по-разбираеми - това е огромна грешка. Това е заблуда. Това е комплекс и начинът да се избавим от този комплекс, е да говорим правилно, не само в ТВ студио, но и на улицата”, каза Рада Богданова.