Според експерти от ЦИК в разследването има сериозни доказателства за корпоративно-контролиран вот

Ще има ли развитие по казуса "Бобов дол" и ще узнаем ли името на партията-поръчител?

 

Според експерти от Централната избирателна комисия в разследването на Вероника Димитрова има сериозни доказателства за корпоративно-контролиран вот.

 

Според "Прозрачност без граници" случаят "Бобов дол" не е изключение, а масова практика у нас.

 

И още една опасност за контролиран вот - чрез ПИН код. Посочва я червеният депутат Георги Кадиев. Ако се даде уникална комбинация от цифри на всеки избирател, и той попълни тези цифри в кръгчетата за преференци, това може да е механизъм за индивидуално отчитане на купени гласове.

 

За да спре отчитането на гласове от урните, отдавна се предлага създаването на преброителни центрове, където да се събират всички бюлетини и да се броят накуп.

 

По случая "Бобов дол" - ще стигне ли съдът до партията-поръчител? „Ако се докаже вината на човека, който видяхме във вашия репортаж, много е вероятно партията, която стои зад него, да каже, че няма нищо общо”, заяви Цветозар Томов.

 

А големият въпрос в този казус "Коя е партията-поръчител?" засега остава без отговор. От ЦИК, където разгледаха записа от нашето разследване, не разрешиха да посочим името на партията преди изборите.