Ана Мария Янакиева стана част от журито на Международния конкурс „Нота по нота”

Талантливата млада певица Ана Мария, един от финалистите на най-успешното музикално риалити X Factor, излъчвано по Нова, започна работа по първия си сингъл – дует с другия млад талант от шоуто  Богомил Бонев. Двамата вече работят по общия си проект заедно с екипа на Вирджиния Рекърдс - музикалната компания, която ги продуцира.

Междувременно Ана Мария прие официалната покана да стане част от журито на международния конкурс „Нота по нота”. Едва на 15 години финалистката от X Factor журира рамо до рамо с Мими Иванова и Мая Райкова, продуцент поп и джаз музика в БНР. Ана е носител на Гран При на конкурса за 2011 г., което й помогна да бъде отговорна и обективна при оценяването на участниците.

Само около месец преди това Ана Мария взе участие в специален концерт в конкурса „Звездици за Лора” в град Свищов. Конкурсът се провежда в памет на младата и талантлива певица Лора Николова и другите 11 деца, загинали в река Лим на 4 април 2004 г. Програмата на събитието завърши с гала концерт на всички лауреати на конкурса от последните 10 години, сред които е и Ана Мария. Тя взе най-голямата награда – статуетката „Звездици за Лора" – още на 10-годишна възраст, а журито я определи като "безспорен талант, бъдеща звезда, явление".

Ана Мария е носител на много награди. Едва на 11 г. печели първа награда в румънската „Звезда на Карпатите”. През 2012 г. се връща с голямата награда от международния фестивал „Малкият принц” в Кишинев, а няколко месеца по-късно заминава за участие в Лондон, където след изпълнението й в „Кенсингтън Гардънс” лична среща с нея поискал Кирил

Сакскобургготски. Стипендиант е на фондация „Димитър Бербатов”, носител е и на отличията от международни конкурси – Гран При от Великотърновския „Сребърна Янтра” през 2011 г. и Гран При от Горнооряховския „Нова музика” през 2013 г. 

Във видеото към статията може да видите съвместното изпълнение на Ана-Мария и Богомил от финала на втория сезон на X Factor.