Това е общият брой на подадените валидни заявления, съобщават от МВнР

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988 души. Те ще гласуват в 168 избирателни секции в 35 държави, информират от Министерството на външните работи.


Изборният ден започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време. За да гласува, избирателят трябва да представи документ за самоличност - паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец, която ще се попълва на място в съответната избирателна секция.


Подготовката и организацията на изборите в чужбина се осъществява от МВнР и дипломатическите и консулските представителства на Република България.


За попълване на съставите на СИК извън страната МВнР командирова 85 свои служители от София. Най-много служители са командировани в Испания – 37 души за образуваните 43 секции на територията на страната, следвана от Великобритания с 19 души. Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Нидерландия, и др.


За техническото обезпечаване на секциите са осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства. Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната са изпратени с дипломатическа поща.