Двамата разказаха за обиколката си из страната броени дни преди Евроизбори 2014

Българите искат да видят в представителите си в Брюксел, а и в цялата българска политическа класа, две неща: честни хора и готовност за максимална помощ, подкрепа и създаване на условия за поминък, независимо дали си гражданин на село с 500 души или на огромен град. 
Това разказаха водещите на Новините на Нова Николай Дойнов и Ани Салич, които са в края на своята журналистическа обиколка в България – от Северозапада до Югоизтока, под мотото "Кой в Европа? Говори България".

 

Опитваме се да свържем тези два ъгъла, но и да видим какво става във вътрешността на страната – редуваме градове и села, по-малки и по-големи – за тази една седмица добихме нелоша представа за това как живеят хората в страната около периода за избиране на новите ни представители в Европейския парламент, разказаха двамата в интервю на Севделина Николова от Vesti.bg.

 

Как живеят хората в България днес? Какви са очакванията на обикновените хора, какви са перспективите за развитие на страната и на всяко едно място, свързани с европейските фондове и изобщо с живота в ЕС – това е основният лайтмотив на инициативата им.

 

На първо място на очи се набива, че няма град или село, в което да са отишли, и хората да не са се оплакали, че основният проблем е обезлюдяването на тези места.

 

От Видин до селата в района на Кърджали, които двамата посетиха вчера, проблемите са почти еднакви. Варират само процентите на останалите в България.

 

"В Пазарджишко например ни казаха, че на места са останали само 50% от жителите, като пенсионерите може да са дори 70%. В Габровския Балкан има места, където хората в извънтрудоспособна възраст са близо 80%. Има и напълно обезлюдени села – там са останали едни празни къщи и махали, а вероятно не са запазени и като административни единици", разказва Николай Дойнов.

 

Хората в малките села ще гласуват ли?

 

Ето какво отговарят двамата журналисти: "Интересно като наблюдение се оказва, че в мястото, където бяхме вчера – Кърджали, би могло да се каже с относителна сигурност, че ще гласуват повече от 50%, вероятно около 60%, което е една много добра изборна активност, която има своето логично обяснение.

 

Но качвайки се нагоре към Видин, активността вероятно ще е по-малка, защото проблемите в онзи регион са ужасяващи –  беднотията, обезлюдяването, липсата на възможности за каквато и да било работа. Перспективата пред младите е почти никаква и огромната част от тях отдавна са напуснали родните си места и са се населили в цяла Западна Европа. Която и държава да споменете, ще уцелите – там има хора от Видин, Враца, Монтана и целия Северозапад".

 

Цялото интервю четете ТУК.