Путин обеща, че Кремъл ще работи с новите киевски власти

Руската Федерация ще уважи избора на украинците, които ще гласуват за нов държавен глава на 25 май. Това заяви руският президент Владимир Путин в изказване на Икономическия форум в Санкт Петербург, съобщават руските агенции.

 

Путин отбеляза, че според действащата украинска конституция сваленият от власт Виктор Янукович все още е държавен глава на страната, но посочи, че Москва иска да се възстанови мира в Украйна и затова ще приеме решението на украинския народ в неделя. Наред с това увери, че Кремъл ще работи с новите власти в Киев.

 

Констатирайки, че в Украйна се води „истинска гражданска война”, президентът каза, че руските власти ще следят развитието на ситуацията в съседната страна и изтъкна, че тя е „жизненоважна” за Русия, докато по думите му за САЩ въпросът е „технически”. Според Владимир Путин „рестартирането” в отношенията с Вашингтон не се е състояло заради едностранни действия и посочи, че еднополюсният модел в световния ред се е провалил.

 

Според Путин европейците са проявили „снобизъм” в преговорите с Украйна, като не са обсъдили с Русия дори икономическото сътрудничество. Руският президент припомни, че споразумението за асоцииране не е отговаряло на руските интереси, предвид тясната връзка между икономиките на двете държави.