През последните години, с всеки следващ евровот, избирателната активност става все по-ниска

В Брюксел текат последни приготовления за изборната нощ. 751 свободни евродепутатски места, които чакат да научат своя нов притежател за следващите 5 години. В 17 от тях ще седнат българи, които всички ние ще изберем на 25 май.

 

И докато пленарната зала в Брюксел е в трескава подготовка за изборната нощ, избирателите като че ли далеч не са толкова ентусиазирани. Показва го и статистиката. През последните години, с всеки следващ евровот, избирателната активност става все по-ниска. На последните избори, през 2009 година, за цяла Европа тя достига 43%, а рекордьор в това отношение е Словакия, с 19%.

 

Може ли да бъде преборен този скептицизъм и защо е важно да гласуваме?

 

Снимка за спомен пред европарламента в Страсбург. А на нея – семейство германци от три поколения – Елфриде, Рита и Тим Майер – баба, леля и внук. 

 

Ние сме убедени европейци. Затова ще гласуваме със сигурност”, казва Рита.

 

Тя работи в европарламента и в този смисъл нейната мотивация  не ни изненадва. Но толкова категорична е нейната баба- ветеран в еврозибрите. „Дали ще гласувам? Разбира се”, заяви Елфриде. 

 

Също и Тим, който за първи път ще застане пред избирателната урна

 

Тази увереност обаче е все по-рядко срещана, особено в новите членки. 

 

Но „Този път е различно”. Поне така казва мотото на кампанията, която цели да убеди 400 милиона европейци да се разходят до урната.

 

Друга причина - заради кризата, все повече решения се взимат тук, а не на национално ниво.  

 

И докато Рита и семейството й нямат нужда от допълнително убеждаване, в България партията на негласуващите и в тези избори е сигурният победител, поне според социолозите. 

 

Цената на кампанията е 16 млн. евро. Ще има ли ефект, предстои да разберем.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.