Юлия Тимошенко предлага референдум за членството на Украйна в НАТО на 15 юни

Пълното изтегляне на руските подразделения от граничещите с Украйна области ще завърши около 8 юни. Това обяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той припомни, че връщането на частите в местата на постоянната им дислокация е започнало от 19 май.

Още по темата

 

Герасимов опроверга обявения по-рано краен срок – 1 юни, като обясни, че изтеглянето на военната техника и военнослужещите ще отнеме около 20 дни. Генералът отхвърли и твърденията на властите в Киев за руска военна заплаха, като посочи, че поканени от Русия чуждестранни инспектори са потвърдили, че близо до украинската граница няма струпване на войски.

 

Междувременно руските медии съобщават, че още един американски боен кораб е навлязъл в Черно море. Съдът се казва „Вела Гълф” и е оборудван със система за противоракетна отбрана, твърди неназован военен източник от Анкара.

 

На фона на все още високото военно напрежение около Украйна и въоръжения конфликт  в източната част на страната бившият украински премиер Юлия Тимошенко се обяви за провеждане на референдум за членството на Украйна в НАТО. Тимошенко, която е кандидат за президент на изборите в неделя, предлага допитването да бъде заедно с втория тур на вота за нов държавен глава, насрочен за 15 юни.