Другите партии, които ще имат представители в ЕП, са ДПС, "България без цензура" и Реформаторският блок

Първи резултати от екзитпола на „Алфа рисърч” сочат, че на първо място след евровота са ГЕРБ с 28,4%, следвани от БСП с 21,6%. Трети са ДПС с 15,5%, четвърти „България без цензура” с 9,9%, а Реформаторският блок"  взимат 6,8% и се нареждат на пето място. Под чертата от 5,88% остават „Атака” с 3,7%, АБВ с 3,4% и НФСБ с 2,7%

Още по темата

 

Вотът мина при сравнително ниска избирателна активност от 32%, докато на парламентарните избори миналата година беше 51%. 

 

В София най-активни са били избирателите на ГЕРБ с 35%, следвани от БСП с 18 на сто. В столицата „Реформаторският блок” има 18% подкрепа. А на опашката остават АБВ и „България без цензура” с по 5%, „Атака” и ДПС с по 2 и 1 процента. 

 

В големите градове предпочитанията са за ГЕРБ, следвани от БСП. В по-малките градове „Коалиция за България” излиза на челно място и води пред ГЕРБ с 3%. А подкрепата на „България без цензура” остава около 12 на сто. 

 

В селата виждаме рязко обръщане на картината и на първа позиция изскача ДПС с 41% подкрепа, следвани от БСП с 20% и ГЕРБ с 19%. „България без цензура” е припозната от 8% от жителите на селата, а „Реформаторският блок” от едва 2 на сто.