Партията на Костадинка Кунева - СИРИЗА спечели изборите за евродепутати в южната съседка

Историческа победа в Гърция извоюва не само крайната левица, а и българката Костадинка Кунева, която е на път да стане евродепутат от редиците на СИРИЗА. До момента Кунева се нарежда четвърта в листата на партията и трябва да получи един от шестте мандата, спечелени на вчерашните европейски избори в южната съседка. Преброяването на бюлетините продължава, но за момента сънародничката ни си осигурява място сред избраните.

 

Петима представители в ЕП ще изпрати управляващата Нова демокрация. Според премиера Андонис Самарас победата на опозиционната лява партия не е причина за нови парламентарни избори. СИРИЗА води с 3,8 процентни пункта (26,5%) пред неговата партия (22,7%), но Самарас настоява, че това не е достатъчно за предсрочни избори в страната.

 

Данните са базирани на преброени 95% от пуснатите на 25 май бюлетини. Те поставят крайните националисти от „Златна зора” на трето място с 9,3% от вота. Партията си осигурява трима евродепутати.

 

В същото време водената от ПАСОК лявоцентристката коалиция е четвърта с 8% от гласовете. Вотът за социалистите, които са коалиционен партньор в кабинета „Самарас”, осигуряват на управляващите общо по-голям резултат от този на СИРИЗА.

 

Опозиционният лидер Алексис Ципрас обаче интерпретира неделния вот като ясна победа за неговата политическа сила и заяви, че той повдига въпроса дали правителството може да продължи мандата си.

 

Неделният избор потвърди и появата на нов играч на гръцката политическа сцена – водената от бившия журналист Ставров Теодоракис партия „То Потами” (Реката), която привлече 6,6% от гласувалите, отбелязва електронното издание на в-к Катимерини. В класирането следват комунистите от KKE с 6% и Независимите гърци – с 3,4%.

 

Костадинка Кунева получи известност в Гърция, след като стана жертва на жестоко нападение. През 2008 г. българката беше залята с киселина заради синдикалната си дейност като главен секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал. Инцидентът предизвика бурни протести в Гърция.