Прокуратурата започна разследвания по 19 сигнала за изборни нарушения

Рекорден брой сигнали за купен вот и други изборни нередности бяха регистрирани при изборите за европейски парламент на 25 май. Прокуратурата е започнала разследвания по 19 сигнала. 14 от досъдебните производства са за купуване на гласове. Голяма част от тях - след информация от нашите репортери. И в момента репортерите ни са в цяла България, за да проследят каква е реакцията на сигналите за изборни нарушения.

 

 

Още по темата

Аферата ”Бобов дол” с продължениеАферата „Бобов дол” беше сред водещите теми в предизборната кампания, след като стана ясно, че има опит за контролиран вот от страна на ръководителите на мината в града. В репортажа на Вероника Димитрова се вижда как те агитират своите служители да гласуват за „Коалиция за България ”. В противен случай, всички щели да потънат в заеми.

 

Освен от политици, агитацията в мините се извършва и от самите началници. Седмица преди изборите един от тях обеща, че единственият магазин в Бобов дол, от който миньорите имат право да пазаруват с купони, ще бъде зареден с храна.

 

Изборите минаха и въпреки че в миньорския град БСП спечели, филета и контрафилета не се появиха. Опашките пред магазина като че ли станаха още по-големи, а борбата за 1 килограм кренвирши - още по-ожесточена.

 


Как се купуват гласове във Видин?Прокуратурата се самосезира и след излъчения репортаж за нарушенията във Видинкоито ни показа Марина Цекова. Проверката вече е започнала. За два дни нашият екип успя да се сдобие с 66 имена и ЕГН-та на хора, които бяха готови срещу 50 лева да гласуват за нас. Най-големият ни конкурент според човека, който ни продаде гласовете, е ДПС. Преди това от партията са предложили по 30 лева, но той е избрал по-високата оферта. Още минимум 20 дни ще са нужни на прокуратурата, за да разпита всички 66 души, които са в списъка.

 

Още нещо, което е изключително любопитно – направихме справка за това как е приключил изборният ден при предишните избори в този квартал. Оказа се, че този път 40% от избирателите са гласували за ДПС. За сравнение – през 2013 година, за партията са гласували трима души. На изборите за европейски парламент през 2009 година – един човек. Изводите оставяме на Вас.

 

Твърде рано е да се каже дали ще има наказани за купуването на гласове в Пловдив и Пазарджик, което Надя Ганчева разкри. За да бъде подведен под отговорност някой, то трябва буквално да бъде хванат в крачка. Въпреки това, прокуратурата в Пазарджик образува проверки след нашите репортажи. Текат разпити и събиране на материали.

 

Разпити и проверки след репортажите на Нова от Пловдив и ПазарджикРайонната избирателна комисия в Пловдив още няма данни за кого са гласували хората в „Столипиново” и има ли една партия, която да е спечелила цялото доверие на жителите на квартала. Преди четири дни, ние Ви разказахме каква е новата схема за купуване на гласове там  –  една партия назначава свой касиер, а той раздава парите на съседите си. Тези сделки трудно се хващат, най-малкото, защото в махалата никой не говори на български и дори да чуваш как се договаря престъпление – няма да разбереш. 

 

Доста по-лесно обаче се разкриват партии, които купуват своя вот чрез наблюдателите си – разказаха ни, че се плаща по 50 лева на наблюдател, ако гласува за конкретната партия с посочен преференциален вот.

 

Всички купуват гласове по някакъв начин, пък каза общинарят от Пазарджик, който попадна в нашата скрита камера. Седмица преди изборите подставено лице се срещна с него, за да договорят сделка в полза на партия „Атака”. Прокуратурата  започна проверка веднага след като излъчихме репортажа. А дали някоя от тези схеми ще бъде доказана от полицията и прокуратурата – предстои да видим.

 

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите.