За първите три месеца на 2014 година са хванати над хиляда банкноти менте

Фалшиви банкноти от 10 лева заливат пазара, показват данни на БНБ. От всички задържани фалшиви пари за първите три месеца на тази година, половината са именно банкноти от 10 лева. По какво можем да разпознаем парите-менте, обяснява Данаил Глишев.


От Народната банка казват, че около 500 банкноти от о 10 лева са били открити само за последните три месеца. Зачестява тази измама и то именно при този малък банков копюр. Но 10 лева все пак си е ужилване, ако се окаже, че са фалшиви.


Обемен пункт- всекидневана работа. Потребителите като Христина знаят основни неща за проверката на банкноти.


„Какво гледате вие? - Мисля, че тази индикация, тази лента, тук!”, обяснява Христина, клиент на финансова къща.


Обаче, фалшивата банкнота може да бъде разпозната само от специалист.


„Когато дойдат при нас фалшиви десет лева, като ги проверим под УВ лампата, те светят изцяло. Свети изцяло самата хартия на банкнотата”, обяснява Александра Коларова - служител във финансова къща.


Фалшификатите могат да се разпознаят по тежестта и качеството на хартията.


И ако се докаже, че част или всичките ви пари са фалшифицирани и ще ви ги вземат, ще се наложи втора проверка в Българската народна банка. Съставя се протокол, в който се описва как точно какво не е наред с банкнотата.  


От началото на годината в страната са установени над 100 случая на предаване на фалшиви пари. Много от тях откриват именно служителите в обменните бюра.


След десетолевките, столевките са най-фалшифицираните български банкноти. Така че, ако се съмнявате, че банкнотата ви, макар и от 10 лева, трябва да отидете при специалист и да проверите.


Повече по темата гледайте във видеото.