Според лидера на ДПС такива са политическите нагласи

Присъда за правителството от ДПС - лидерът Лютви Местан обяви, че няма вариант нито то, нито парламентът да изкарат мандата си. Кабинетът "Орешарски” няма да издържи до края на мандата, заяви в Народното събрание Местан, защото според него - такива са политическите нагласи. Председателят на ДПС обаче отказа да прогнозира колко време ще се задържи правителството и заяви, че като трета политическа сила движението не може да определи това.

 

Междувременно депутатите обсъждат четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, този път заради политиката в сферата на енергетиката. Изказванията от парламентарната трибуна обаче не могат да конкурират тези в кулоарите.

 

Съдбата на кабинета няма да се реши от този вот на недоверие, заяви Лютви Местан извън пленарна зала, като подчерта, че не той и не ДПС ще трябва да решават проблемите, които създадоха резултатите от изборите. Пред движението има две партии, посочи Местан – БСП и ГЕРБ.

 

Бившите управляващи разбира се поискаха нови избори и посочиха, че на сцената вече има нови играчи. А новият играч – „България без цензура”, е готов да управлява, дори с БСП. Имат готовност да вземат и премиерското кресло. От „Атака” пък настояха за касиране на европейските избори.

 

„Не смятам, че трябва да коментирам позиции или мнения на други политически сили… Нека видим сега вота на недоверие, а цялостния анализ на ситуацията ще направим в близко време”, каза лаконично лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Ден след евроизборите Лютви Местан заяви, че бъдещето на правителството първо е отговорност на БСП, а след това - на ДПС. Той добави, че при необходимост ще свика Националния съвет на партията, защото само той можел да обсъжда казуса около кабинета.

 

На официалната пресконференция в изборната нощ Местан коментира, че оттук нататък всяка политически сила, когато чуе името на ДПС, ще се сеща за няколко синонима – коректност, предвидимост и лоялен партньор, като по този начин отговори на въпрос за отношението на движението спрямо кабинета "Орешарски”.