Под въпрос е дали премиерът Пламен Орешарски ще дойде в парламента

Обиди, нападки, цинизми и смях в първия работен ден на депутатите след изборите за Европарламент. Повод за тях станаха дебатите около искания от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Обратно на очакванията за сериозни протести, пред парламента бе спокойно. 

Още по темата

 

От думите на лидера на ДПС Лютви Местан стана ясно, че вероятно правителството на Пламен Орешарски няма да изкара целия си мандат. Той не беше категоричен, но "такива били политическите реалности”.

 

В момента в парламента текат дебати за енергетиката, но големият проблем е преразпределението на силите след евровота. Под въпрос е дали премиерът Пламен Орешарски ще дойде в парламента, тъй като е на посещение в Рим и се очаква да пристигне в късния следобед.

 

От ГЕРБ настояха за оставки. От своя страна Николай Бареков заяви, че е готов да стане премиер и да се коалира с БСП, ако ръководството на партията се оттегли. "Атака” пък обвиниха в купуване на гласове.

 

"Искам да помоля всички да преодолеят егото си и да отидем на предсрочни избори. Вече има други реалности – две, три нови партии се появиха с резултати – АБВ, ББЦ, Реформаторският блок. Няма да бъде същият парламент. Сега как да работят, не виждате ли, че са като болни прасета. Не знаят какво да правят”, коментира Бойко Борисов.

 

"Ако БСП си извърви пътя към реформиране, ние като формация, която сме в център, трябва да имаме всички опции пред нас. Ако Станишев направи реформата в партията без вътрешен натиск, аз съм готов дори и в изборната кампания да кажа, че ако БСП събере достатъчен брой гласове, така че да ни стигат за едно експертно правителство, аз ще им предложа да ме подкрепят за премиер. Мисля, че ще имам по-висок резултат от тях”, коментира лидерът на "България без цензура” Николай Бареков.

 

"Къде е сега главният прокурор и защо не разследва „България без цензура”? Защо мълчи?”, попита от своя страна Десислав Чуколов от "Атака”.