Ключът е в подкрепата на БСП и ДПС за правителството, заяви премиерът

Евентуални промени в състава на правителството може да има след консултациите между премиера и партиите, които подкрепят неговия кабинет. Това стана ясно от изказване пред медиите на министър-председателя Пламен Орешарски, който пропусна дебата по внесения в парламента вот на недоверие в изпълнителната власт.

 

Орешарски не е готов и да се оттегли преди разговора с ръководствата на парламентарните групи на БСП и ДПС. Подкрепата на двете партии е ключова за отговорите на тези въпроси, отбеляза премиерът, след като се завърна от посещение в Италия.

 

Думите му идват след коментара на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви по-рано в Народното събрание, че няма вариант нито правителството, нито парламентът да изкарат мандата си, защото политическите нагласи били такива.

 

Съдбата на кабинета ”Орешарски”Пламен Орешарски не е разтревожен от ниското ниво на подкрепата за БСП от евровота, като отбеляза, че вижда по-голяма подкрепа за ДПС

 

Премиерът се страхувал още от края на миналата година, че кабинетът му ще се лиши от екоминистър Искра Михайлова. „Знаех за евентуални планове тя да попадне в евролистата (на ДПС, бел.ред.) и то на доста предно място”, поясни той. Въпреки че не е изненадан обаче, Орешарски още не се е спрял на неин наследник в Министерския съвет.

 

Премиерът коментира и срещата си с председателя на Еврокомисията вчера. На разговорите Жозе Барозу споменал, че Комисията има критични бележки по отношение на споразуменията на пет държави от ЕС с Русия за „Южен поток”.

 

Това не е новина. Още миналата година имаше такива заключения. Нека видим формализирани точно критиките, с които несъмнено ще се съобразим”, увери Пламен Орешарски.