Общо 100 електронни пункта по аутобаните ще следят трафика денонощно

Скоро и у нас – умни магистрали. От следващата година сензори ще броят колите по пътищата и ще следят в реално време трафика по магистралите. А информацията ще се използва за проектирането на нови пътища и за повишаване на безопасността. 

 

В момента трафика се следи ръчно и непостоянно. Стотици преброители записват броя и вида на превозните средства, които минават по големите пътища. Съвсем скоро обаче в асфалта ще бъдат монтирани датчици. Така експертите ще знаят къде трафикът е най-натоварен, къде трябва да се вземат спешни мерки по регулиране на движението, къде да се ремонтира и строи приоритетно.

 

С лист хартия и химикалка в ръка сега преброителите пресмятат колко коли се движат по пътищата на страната. Съвсем скоро всичко това остава в историята. Общо 100 електронни пункта по аутобаните ще следят трафика денонощно. 

 

При всяко преминаване през асфалта сензорите ще подават сигнал. Така в реално време ще знаем къде е най-натоварено

 

Бързата реакция в такива моменти може да ни спести и инциденти на пътя. По-важното – държавата вече ще знае къде да строи и къде да ремонтира.

 

Шофьорите трябва да внимават – защото системата ще следи и с каква скорост се движат – въпреки че информация за нарушителите няма да се събира.

 

От няколко месеца автоматично вече се броят колите по второкласните и третокласните пътища в страната. 120 камери, монтирани върху рамки, следят трафика там, което има и превантивен ефект за шофьорите, които си позволяват да нарушават правилата и да карат със скорост над разрешената.