Застрашени са доставките и за България

Русия заплаши, че в понеделник ще спре доставките на природен газ за Украйна. Спирането би нарушило доставките за редица страни в Европейския съюз, сред които и България.

 

В Москва президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев и шефът на „Газпром” Алексей Милер отправиха ултиматум. Москва ще спре доставките на газ, докато Украйна не плати дълговете си.  

 

„Ако Украйна не преведе пари, в 10 часа сутринта, на 3 юни газът ще бъде спрян”, заяви Милер.

 

„Дотук, през годината, безплатно сме доставили на Украйна толкова газ, колкото доставяме годишно на страна като Полша. Това не може да продължава безкрайно. Просто е невъзможно”, предупреди и Путин.

 

Украйна оспорва новата цена на газа от Русия. Москва от своя страна иска парите поне за горивото, което е доставено по старата цена.

 

Еврокомисарят по енергетиката Гюнер Йотингер е в ролята на посредник между Русия и Украйна в спора. По-рано тази седмица той препоръча страните от Евросъюза да проведат стрес-тестове за готовността си да се справят с евентуално спиране на природния газ от Русия.

 

Евентуална газова криза няма да се отрази на страната ни така, както през 2009 година. Това успокои енергийният министър Драгомир Стойнев. Опасност за страната ни все пак има.