"Оставката е в джоба ми от първия ден, когато ми гласуваха кабинета", допълни той

"Персоналните промени в кабинета са наложителни". Това каза на брифинг министър-председателят Пламен Орешарски, чието правителство оцеля след четвърти вот на недоверие.

 

"Оставката е в джоба ми от първия ден, когато ми гласуваха кабинета. С такова усещане трябва да бъде всеки премиер, вицепремиер и министър", допълни Орешарски.

 

По-рано от трибуната на Народното събрание той каза: „Двете най-големи грешки в областта на енергетиката бяха допуснати през 2000 и през 2012 година. Знаете за високите цена на топлоцентралите и за залповото вкарване в системата на голям обем ВЕИ-та, които и днес затрудняват балансирането на сектора".

 

Орешарски за промените в кабинетаПо думите му през последната една година правителството е било принудено да вземе редица мерки за подобряване състоянието на сектора. „Много от тях вече дават резултати”, каза той и добави, че вече имаме по-балансиран пазар на електроенергия

 

Премиерът посочи, че е в ход и подготовката за либерализацията на пазара, която беше ненужно забавян през последните години.

 

"Напомням всичко това, защото когато четох мотивите на вота, си направих труда да се върна една година назад и да прочета мненията на експертите. Същите тези мотиви важат в пълна сила за преди една година, когато на власт беше Борисов и ГЕРБ", заяви премиерът.

 

„Имаме нужда от дискусия за бъдещето на енергетиката. Подготвена е стратегия, което ще бъде дискутирана публично, преди да бъде внесена за обсъждане в парламента”, съобщи премиерът.

 

Той благодари на всички народни представители, които подкрепиха усилията на кабинета. "Благодаря и на колегите от опозицията, които изказаха критични забележки”, заключи премиерът. 

 

„Ще продължим да работим за оздравяване на енергетиката”, добави той.