Здравното министерство ще инвестира 22 милиона лева в нова апаратура през 2015-а

„В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от министерство на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата”, каза в студиото на „Събуди се” заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

 „Намерението на колегите да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, може да се определи единствено като криза. Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно”, каза д-р Пенков.

 

„Работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична. Много е трудно, хората които я осъществяват, са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало”, сподели той.

 

Заместник-здравният министър сподели, че целият бюджет на министерството е 380 милиона лева, а преди е бил 700 милиона. „Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно”, допълни той.

 

„При случая с Елизабет Димитрова, линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лева за нова, а 140 000 – за ремонти. Тази година ще се инвестират около 22 милиона, заяви д-р Пенков. 

 


Целия разговор по темата гледайте във видеото.