При опустошителните наводнения в Сърбия и Босна, много хора са спасени чрез любителски радиостанции

Щетите от катастрофалните наводнения в Сърбия и Босна възлизат на повече от 3 милиарда евро. Това изчисли европейската банка за възстановяване и развитие. В първите моменти на бедствието, когато комуникациите се сринаха, много хора са спасени благодарение на усилията на радиолюбители.

 

Независимо дали става въпрос за земетресение, наводнение или друга природна стихия, комуникациите са жизненонеобходими за оцеляването на много хора. В общия хаос телефонните връзки са нестабилни, а често въобще липсват. Непосредствено след трагедията в Сърбия хиляди хора попадат във воден капан, без вода и без ток. Остават и без връзка към останалия свят.

 

Така любителските радиостанции се оказват първата възможност за спасителите да се свържат с пострадалите.

 

3 дни околностите на Белград са без комуникации. Докато телефонните оператори възстановяват своята инфраструктура, над 3 хиляди сръбски радиолюбители доброволно обикалят наводнените райони и държат връзка с кризисните щабове. Техника и хора идват от няколко държави, сред които и България.

 

Радиолюбителите имат стройна организация. Почти като в армията. Неслучайно помощта им е безценна и по време на военните операции на НАТО в Югославия през 1999 година. Радиоклубът в Пирот е осигурил комуникациите в региона в помощ на сръбската армия.

 

По време на наводненията в Сърбия системата на радиолюбителите е преминала най-важния тест. С нейна помощ хиляди пострадали са били спасени от сигурна смърт.