До откъснати къщи в с. Априло се стига само с лодка или трактор

Бедствия след обилните валежи - преляха язовири в Търговищко и Шуменско, река Янтра излезе от коритото си.  Има евакуирани хора.  
 
Заради паднал мост в Търновско село е откъснато от света, а децата няма да ходят на училище в следващите дни. Заради повишеното ниво на реките в района беше свикан кризисен щаб. 
 
Най-много дъжд тази нощ падна в Шумен - 128 литра на квадратен метър, в Русе - 126 литра, а в Бургас - 75 литра на квадратен метър.  Има наводнени приземни помещения и залети пътища. 
 
Евакуираха хора от 8 къщи в търговищкото село Априлово   
 
Около 6 часа сутринта – над 2 метра приливна вълна заля поповското село Априлово. Евакуирани са хората от 8 къщи, а 20 домове са откъснати от света. Под вода са къщи, дворове, улици и земеделски площи. 
 
До откъснатите къщи се стига само с лодка или трактор. Това се оказва и единствената възможност за засегнатите от наводнението да получат храна. 
 
Служители на полицията и гражданска защита има и в село Кардам заради опасно високите нива на реката. Под наблюдение са всички рискови точки в района, а част от язовирите се изпускат. 
 
Русе също не се размина без поражения от поройните дъждове – залети са земеделски земи и дворове на къщи в село Дряновец. Според местните, коритото на река Шипа не е почиствано от поне 20 години. Страхуват се, че  водната стихия няма да ги подмине. 
 
Непрекъснато се наблюдават критичните от заливяемите зони и особено тези критични участъци, които биха предизвикали заплаха за самото население”, гарантира главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР във връзка с прогнозите, че валежите ще продължат и в следващите 10 дни.  
 
Лошото време създаде повод и за рекорди. Само за последната седмица са използвани толкова ракети против градушки, колкото за цялата минала година. Десетки сигнали, снимки и клипове от засегнати райони, заляха и рубриката ни  "Моята новина".

Още по темата

    
Мост се срути. Прекъснат е пътят към цяло село
  
Във Великотърновско мостът между селата Горски Долен Тръмбеш и Върбица беше повреден сериозно от водата. Придошлата река Янтра наводни десетки декари обработваеми земи наоколо. Водата продължава да подкопава основите на моста между двете села. Има опасност той да рухне напълно. Сега децата от Горски Долен Тръмбеш няма как да стигнат до училището в съседното село. Обходният маршрут удължава пътя с 40 километра, а родителите не могат да си позволят разходите. Съоръжението е проблем за местните хора от години. Те са подавали десетки сигнали за опасната конструкция, но до сега нямат отговор от нито една институция.
 
Повече гледайте във видеото.