Те са получили ваучери за гориво преди изборите, които сега не могат да ползват

70 000 земеделски производители у нас са изправени пред нов абсурден казус. Точно преди изборите повечето от тях са получили обещаните от правителството ваучери за гориво с намален акциз. Сега обаче се оказва, че нито една бензиностанция не иска да им продаде евтиното гориво срещу ваучерите. Така на практика се оказва, че преференцията, която държавата обеща на фермерите остана само върху лист хартия. 
 
Националната асоциация на зърнопроизводителите е първата, която ни алармира за проблема. 
 
„Проблемът с горивото е такъв, че в цяла Европа земеделските стопани, когато използват дизелово гориво за земеделски нужди, използват преференция намалена ставка на акциза за това гориво. България също се ползваше с тази преференция в периода 2006-2009 г. От 2009 г. с всички правителства досега ние сме се борили и искали тази преференция да важи и за нашите земеделци, за да бъдем по-конкурентоспособни спрямо колегите от ЕС, обясни за „Събуди се” зам.-председателят на асоциацията – Ангел Вукодинов.
 
Той обясни още, че от самото начало зърнопроизводителите предупреждавали, че схемата не е изчистена и не е добра.
 
„Безмитните складове и останалите вериги бензиностанции не желаят да приемат ваучерите, защото се опасявали от фалшификации. Целият период ще се забави сигурно няколко  месеца”, обясни още Ангел Вукодинов. 
 
Повече за проблема разберете от видеото.