На все повече хора се случва да получат съобщение "Спешно! Обади ми се!"

На все повече хора се случва да получат SMS на мобилния си телефон, който гласи: "Спешно! Обади ми се!”. Оказва се, че това е измама, която може да ни струва доста солено. Един от последните случаи е със служители на цяла фирма, които получават в рамките на няколко часа SMS-и от Босна и Херцеговина.

 

"Относно този случай сме информирали специализираните органи, включително и прокуратурата, защото ние нямаме такива възможности”, обясни в „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). 

Още по темата

 

"Най-вероятно от някъде изтича база данни”, на мнение е той.

 

"Печалбата идва от това, че когато се обадите, се говори на чужд език, който не разбирате. Обикновено това е запис, който препраща към пожелание да играете в някаква ТВ игра или нещо друго. Докато вие разберете за какво става въпрос, минават поне 3-4 минути”, обясни Божков.

 

По думите му българските оператори не печелят от това и не трябва да бъдат подозирани, че участват в схемата за измама. 

 

"Ако този телефонен разговор се осъществи, той взима част от сумата, но обикновено има друг оператор, който трансмитира разговора”, коментира председателят на КРС. Подобен разговор може да ни коства стотици левове.

 

"Бяха ни известни около 7-8 номера, за които предупредихме операторите и те ги блокираха. Предупредихме и съответните регулатори в дадените държави да предприемат действия и да проследят по тяхна линия за какво става въпрос”, обясни Веселин Божков.