Автомонтьорите обясняват, че тегленето може да доведе до сериозни проблеми за колите ни

Зрителят на на Нова Крум Първанов изпрати видео на паяк-рекордьор в рубриката "Моята новина". Какво рискуваме, ако колата ни бъде репатрирана в комплект с още една?

 

Нарушителите са много, а  паяците са все по-изобретателни. "Паяк, който беше качил кола отгоре и дърпаше друга, според мен в нарушение на закона за движение по пътищата. Без никакви светлини отзад, дори рактрака, с който бяха вързали колата, се разхождаше по шосето. Лично за мен той представляваше опасност за движението. Аз съм го заснел веднъж, но го срещам постоянно", пише бдителният ни зрител.

 

От Центъра за градска мобилност обясняват, че тегленето на автомобил е законен начин за репатрирането му. „Част от самите специализирани автомобили оборудвани с такова устройство и са пригодени и да теглят автомобил, освен този на платформата”, обясняват от ведомството.

 

"Колата ако е на ръчна спирачка, спирачките отиват. Колата ако е автоматик се съсипва. Нямам думи просто", допълва той. Тегленето на колата до наказателния паркинг може да ни струва много.

 

Автомонтьорите обясняват, че подобно теглене може да доведе до сериозни проблеми за колите, които са с автоматични предавки. Само скоростната кутия може да ви струва между 5 и 7 хиляди лева.

 

Юристите съветват гражданите в подобен случай да огледат своята кола, която е репатрирана, преди да я изведат от паркинга, където той е съхраняван, тъй като в противен случай много трудно биха доказали, че щетите са в следствие на репатрирането. Те също така съветват да търсим правата си в съда, ако разходите по щетите не бъдат признати.

 

„Нашите автомобили имат застраховка „карго” за превоз на товари, така че ние покриваме щетите, ако има такива", казват от Центъра за градска мобилност.

 

Засега, за да не стигате до тук, се старайте да паркирате правилно и да не попадате в полезрението на паяците.