Брюксел настоява да се прекрати изпълнението на проекта

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това съобщи за БТА Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

 

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Още по темата

 

"Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация", поясни Хюс.

 

Говорителят уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с европейските правила. Срокът за отговор от България е един месец.

 

"България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е  ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия", реагира Министерството на икономиката и енергетиката в разпространена до медиите позиция. В МИЕ очакват писмото на ЕК и обещават отговор в определения срок.

 

От министерството са категорични, че процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на Европейската комисия.

 

Бившият енергиен министър Делян Добрев определи наказателната процедура на ЕК като политически шамар за некомпетентното българско правителство. Според депутата от ГЕРБ дипломатичният тон на Брюксел към България в препоръките за нашата страна е предпоследна сигнална лампа за това българското правителство да спазва българските и европейски интереси и след това частни, икономически и корпоративни.

 

В много от споразуменията между страни от ЕС и Русия за газопровода „Южен поток” има договорености, които са в разрез с европейското законодателство, отбеляза на пресконференция миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той посочи, че успоредно с правния анализ на проекта, Брюксел води „позитивни преговори” със София. От думите му стана ясно Брюксел съветва България какво трябва да се направи, за да се приведат договореностите в съответствие със законите на ЕС.

 

18 страни от Евросъюза внасят газ от Руската Федерация, но ползват и други източници. 10 държави разчитат 100% на руския газ. Сред тях са България и прибалтийските държави. Еврокомисията предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, която акцентира върху диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и пестенето на енергия.