По думите на Яценюк Украйна осигурява надежден транзит за руския газ

Украинският премиер Арсений Яценюк призова ЕС да блокира проекта „Южен поток”, като увери в надеждността на газовия транзит през Украйна.

 

Призивът на Яценюк идва на фона на започналата вчера наказателна процедура срещу България във връзка със строежа на газопровода. Според Брюксел междуправителствените споразумения на страните-участници с Русия нарушават европейското законодателство.

 

Призоваваме Европейския съюз да блокира ‘Южен поток’. Украйна е надежден транзитьор. Изпълнявали сме и ще продължим да изпълняваме своите задължения”, заяви Яценюк на заседание на Върховната Рада (украинския парламент), предаде РИА Новости.  

 

Русия вече подаде иск в Световната търговска организация във връзка с Третия енергиен пакет на ЕС, който не позволява на компаниите доставчици да бъдат собственици на тръбопроводите.  

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия възнамерява да реализира проектите „Северен поток” и „Южен поток”, но ако Евросъзюът възпрепятства втория, Москва ще разгледа и други варианти за прокарването на тръбопровода през държави, които не членуват в ЕС.