Ударът на крадците застраши и човешки живот

Кражба на кабели остави без ток стотици хора от 19 блока в софийския квартал „Бъкстон”. Заради меден проводник, който струва не повече от 100 лева, гръмнаха електроуреди и електромери за хиляди. На риск е бил изложен и животът на възрастен човек, включен на животоподдържащ апарат.

 

Техниците пуснаха тока в ранния следобед. Въпросът сега, обаче, е има ли какво да захрани този ток. Защото заради аварията са изгърмели електроуредите на много хора в квартала. Вандалите са влезли с взлом в два трафопоста. Откраднали са нулевия проводник, който регулира напрежението по електрическата мрежа.

 

Според техниците крадците са имали повече от елементарни познания за електричеството. Знаели са, че по въпросния проводник не протича ток и е напълно безопасно да го отрежат. Безопасно за тях, но не и за потребителите на електричество. За някои от тях високото напрежение е било буквално опасно за живота.

 

Токът убива, но понякога го прави и неговата липса. В семейство Дамянови болен възрастен мъж е бил в смъртна опасност, когато в 6 часа сутринта апаратите, които поддържат живота му, спрели. Семейството му още е в шок. По другите апартаменти хората се оплакват, че са им гръмнали електроуредите.

 

Владимир Томов първи слязъл до електрическото табло и видял, че електромерите пушат. Звънял в енергото, но не му вдигнали, вдигнал тревога на телефон 112.

 

От ЧЕЗ твърдят, че са реагирали за около 15 минути. Това е поредният им такъв случай тази година. Казват, че досега щетите им от откраднати кабели са за половин милион.

 

Имаме над 13 000 трафопоста. Не е възможно на всеки да се постави сигнално-охранителна техника”, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" ЧЕЗ. По думите му така се охраняват само онези обекти, където кражбите са зачестили.

 

За днешния случай от ЧЕЗ са подали сигнал в полицията. Досега нямат информация органите на реда някога да са хващали крадци на кабели.

 

Повече за случая ще научите от видеото.