Причината е буйстващ пътник, който ударил член на екипажа

Екшън се разигра в небето над България. Самолет на израелските авиолинии от Тел Авив за Мюнхен се приземи аварийно на летище София тази сутрин заради буйстващ пътник. По думите на очевидци на борда почти се стигнало до бой.

 

Самолетът е изпълнявал редовен полет за Мюнхен от летище "Бен Гурион". Решението за кацането е взето, след като пътникът е ударил член на екипажа. Пасажерът е бил свален и полетът е продължил за Мюнхен.Драма в небето 

 

Извънредната ситуация е предизвикал 25-годишвен гражданин на Австрия. Той е крещял за наличието на терористи на борда и атакувал член на кабинния екипаж, който се е опитал да го успокои. Нападателят се намира на Летище София. 

 

Инцидентите по света като този с израелския самолет са над 8 000 годишно, или с други думи - по 20 всеки ден. От Международната асоциация по въздушен транспорт отбелязват, че през 2007 г. тези случаи са били едва 500.

 

Над 8 000 са подобните инциденти годишно„Случвало ми се е да се сбият на борда. Част от пътниците застават на страната на единия, останалите подкрепят другия. На 10 000 метра такива неща са просто недопустими”, коментира експерт по обучението на кабинен състав. Именно стюардите и стюардесите първи влизат в схватката с проблемните пасажери. А нервните ситуации най-често се дължат на препиване преди или по време на полета, слаба психика, клаустрофобия или просто страх от летене.

 

Всяко от тези състояния на един пътник залага на карта живота на всички останали. Рискът е прекалено сериозен и затова пилотите прибягват до извънредно кацане.

 

За авиокомпанията отклоняването от курса и непланираното кацане на земята струва стотици хиляди евро разход. Всеки превозвач има собствена политика по отношение на проблемни пътници. Глобите в общия случай варират от 1 000 до 25 000 евро.