Лидерът на ДПС иска да пие кафе на всички фронтове, смята социологът Кольо Колев

Ще доведе ли отправеното от лидера на ДПС Лютви Местан предложение към всички за кафе до обръщане на политически палачинки? Над този въпрос поразсъждаваха пред камерата на Нова ТВ политолог Румяна Бъчварова и социологът Кольо Колев.

 

„Като чух новината от пресконференцията, си спомних времената на „депесарския шут” през ‘92-ра година. Мисля, че сега жестът беше с отваряне на врата и любезно показване на изхода”, каза Бъчварова. По думите й Местан е показал, че държи инициативата, че може да вземе и кафето, и кафеварката във всеки един момент, в който реши.

 

„Това е по-скоро размахване на пръст към БСП, защото няма отворена врата за преговори в момента. Такива може да има само при президента, по стъпките на конституционната процедура, които следват, след като има оставка на правителството”, коментира политологът.

 

Според Кольо Колев обаче в изказването на Местан ясно се долавя желанието да се пие кафе на всички фронтове.

 

„Вероятно след тези избори ДПС се е почувствало достатъчно силно, за сметка на коалиционния си партньор, който преживя тежко поражение. И вероятно се е стигнало до опит за преразпределяне на власт. Нещо, което не е било прието от БСП, в резултат на което г-н Местан предприема тази акция”, обясни социологът.

 

Пълния коментар на анализаторите ще проследите във видеото.