Ще проведем консултации за предсрочни избори, допълни той

"Изборите не бива да бъдат протакани", това каза на извънредна пресконференция лидерът на „Коалиция за България” Сергей Станишев. Избори напролет не са добро решение, отговори той на въпрос на Нова, но отказа да посочи конкретни срокове за вота. 

Още по темата

 

В рамките на тази сесия на парламента може да се свършат много важни неща, убеден е Станишев. Той припомни, че датата на изборите се определя от президента.

 

"Предсрочни избори няма да решат проблемите. Не се плашим от избори. Ще проведем консултации и с нашите партньори за предсрочни избори и кога това ще е най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането им с една година е успешно и полезно. Трябва да се решат важни задачи сега и днес", уточни лидерът на "Коалиция за България".

 

Станишев ще потърси подкрепа и от партиите извън парламента.

 

Според него имаме нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат те държавата в свои ръце.

 

По думите му, ако искаме правителството да е ефективно, трябва да се очертае по-ясно ролята на БСП. Формулата програмно правителство до голяма степен се изчерпа, твърди той.

 

Отговорът на Станишев„Вчерашната позиция на ДПС много затруднява работата на кабинета. Не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата, поставянето на сроковете демотивира и министрите”, допълни Станишев.

 

Той обясни, че искането на ГЕРБ за незабавни избори не го е изненадало. Според него те се държат като деструктивна опозиция.

 

"Кабинетът устоя не само на безпрецедентен натиск, но и постигна резултати, които заслужават висока оценка – възстановяване на нормалния демократически процес, разплащането на бизнеса, фискалната стабилност", коментира лидерът на "Коалиция за България".

 

На въпрос за това какво ще е бъдещето му в "Коалиция за България", той отговори: "Умея да нося отговорност пред БСП. Ще обсъждаме тези въпроси във вторник".

 

Станишев се обяви и за задължително гласуване.