На 6 юни 1944 година съюзническите войски извършват най-големия десант в историята в Нормандия

Днес се отбелязват 70 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия – един от повратните моменти във Втората световна война. Тази операция открива Втория фронт бойни действия на САЩ, Великобритания и Канада срещу фашистка Германия през 1944-45 г. в Западна Европа.

 

Споразумението за встъпване на САЩ и Великобритания в континентална Европа е постигнато на конференцията на лидерите на съюзните държави – Франклин Рузвелт (САЩ), Уинстън Чърчил (Великобритания) и Йосиф Сталин (СССР) в Техеран на 30 ноември 1943 г.

 

Целта на операцията, получила кодовото название „Овърлорд“, е завладяването на стратегически плацдарм за последващо настъпление към границите на Германия. Германското командване очаква, че съюзниците ще се опитат да завземат едно от френските пристанища в пролива Па дьо Кале, за да осигурят снабдяването на своите войски в Европа. Обаче, отчитайки опита от предишни десантни операции, включително и неуспешния десант при Диеп в Северозападна Франция през август 1942 г., съюзниците решават да дебаркират на необорудван бряг.

 

Решено е разтоварването на транспортните кораби да се организира с помощта на плаващи кейове. За място на десанта е избрано крайбрежието на Нормандия. За осигуряване на секретност и внезапност е проведена дезинформационна операция „Фортитюд“ с цел да бъде отвлечено вниманието на германското командване от истинското място на планирания десант.

 

В операцията под командването на върховния главнокомандващ на експедиционните сили, американския генерал Дуайт Айзенхауер са задействани американската, британската и канадската армия, а също полски военни части – общо 2,8 млн. души, около 6700 бойни и транспортни самолета и около 6500 кораба и транспортни съдове. Десантът в Нормандия става най-голямата десантна операция за цялата история на войните.

 

На 6 юни в 06:30 часа местно време започва стоварването на морския десант. Пет дивизии – две американски, две английски и канадска – дебаркират в пет зони, получили кодовите названия Юта, Омаха, Гоулд, Джуно и Сорд. Въпреки че германските войски не очакват атаката, те оказват ожесточена съпротива. Към края на деня 6 юни безвъзвратните загуби (убити, ранени, изчезнали и пленени) сред съюзническите войски съставляват 10,6 хил. души.

 

Съюзниците завземат три плацдарма и брода на реките Див и Орн, което им позволява да пристъпят към стоварване на бойна техника. За нейното снабдяване с гориво от Великобритания през пролива за първи път в световната практика са прекарани 20 бензинопровода.

 

Към 12 юни от Източния фронт в Нормандия са прехвърлени 12 германски дивизии. Към този момент обаче съюзниците са създали общ плацдарм с дължина 80 км по фронта и 10-17 километра в дълбочина, осигурен с прикритие по въздух и по море, а също и със снабдяване.

 

Опирайки се на този плацдарм, те започват настъпление и на 29 юни овладяват Шербур, на 18 юли – Сен Лоа, на 20 юли – Каен. В резултат на операцията, приключила на 24 юли 1944 г., е завзета територия от около 100 км по фронта и до 50 км в дълбочина. Плацдармът се оказва два пъти по-малък от предвидения по първоначалния план. На него обаче могат да бъдат съсредоточени сили и средства за провеждането на крупна настъпателна операция в Северозападна Франция. За периода от 6 юни до 24 юли 1944 г. съюзническите войски губят 122 хил. души, а германските - 117 хил. Загиват и около 20 хиляди мирни граждани.