Лидерът на ДПС научил за задължителното гласуване днес

Лидерът на ДПС научил днес за идеята на социалистите да се въведе задължително гласуване. На срещата с Лютви Местан председателят на БСП не споделил такова предложение.

 

„Никога преди това не са поставяли този въпрос пред нас”, заяви Местан в Народното събрание в коментар на чутото по време на днешната пресконференция на ръководството на БСП, дадена след изненадващия брифинг на ДПС вчера, родил сценарии за предсрочен вот.

Още по темата

 

Местан отбеляза, че медиите знаят позицията на ДПС относно задължителното гласуване, като посочи, че движението не драматизира въпроса. Той добави, че подобно искане е автономно право на БСП и на всяка друга политическа сила,... „стига да не цели отмъщение, което би ме огорчило”, подчерта Лютви Местан.

 

БСП търси отмъщение - прочетох такива заглавия в редица сайтове и явно Сергей Станишев е разбран по този начин”, каза Местан, цитиран от БГНЕС. „Не искам това да е вярно, защото отмъщението не е езикът на съвременната политика”, подчерта политическият наследник на Ахмед Доган. „Отмъщение срещу какво - че казах това, което и той изрече”, попита риторично Местан.

 

Лидерът на ДПС не разбира откъде идва изненадата на председателя на БСП от вчерашното му изказване. България отива на предсрочни избори, защото са неизбежни и вчерашният брифинг на ДПС няма отношение към първопричините за необходимостта от тях, категоричен беше Лютви Местан. Подкрепяйки се с цитати от изказването на Станишев, той повтори тезата си, че неизбежността на предсрочните избори е резултат от ниската подкрепа за властта по време на европейските избори и политическата реалност.

 

„Ако предсрочните избори са неизбежни поради тези причини, тогава кой ги предизвика - Лютви Местан или българските граждани”, попита той и обясни, че ДПС е използвала своето автономно право да сподели своя прочит на ситуацията, като е изчакала цели 11 дни след изборите.

 

Лидерът на втората партия, подкрепяща кабинета „Орешарски”, се съгласи с председателя на мандатоносителя, че формата за програмен кабинет е изчерпана и че изборите трябва да се насрочат за дата, която да позволи на новата власт да изготви бюджета.

 

Местан отказа да влиза в диалог кой и защо е бил изненадан от неговото изказване, „защото в тази деликатна ситуация трябва да останем отворени за диалог”. По думите му вариантите, представени на брифинга вчера, са били споделени на срещата със Сергей Станишев ден по-рано.