Депутатите одобриха плановете на правителството за нов заем от 3 млрд. лева

Точно 24 часа след заявката за оставка и предсрочни избори от ДПС, лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна на удара. Според него трябва да се въведе задължително гласуване, а предсрочните избори може да са през септември. Политическите удари между партиите веднага предизвикаха нов протест пред парламента.

 

Протестиращите се събраха пред сградата на Народното събрание и написаха със спрей на предпазните ограждения призив за оставка на правителството, както и датата на общонационалния протест на 14 юни.

 

„С изненада прочетох позицията на лидера на ДПС. Тя изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета неговите действия. Всеки се е вторачил в един въпрос – каква би била датата на предсрочните избори. Аз съм убеден, че те няма да решат проблемите. Отлагането с година не е полезно или уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети”, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

„Няма да влизам в спор кой и защо е бил изненадан от вчерашното ми изявление. Вариантите за предсрочни избори бяха споделени още предния ден с господин Станишев. Проблемът с тезите на ДПС от вчерашния ден не е в съдържанието им. Разбирам обаче, че има проблем с  това, че са изказани именно от ДПС и от мен. Жалко”, коментира пред журналисти Лютви Местан.

 

Приказките на политиците поставят доста въпроси пред хората. Един от тях е за задължителното гласуване. Много хора се притесняват от това как точно ще упражнят правото си на глас, но отговорът на тези въпроси вероятно ще стане ясен през следващите дни.

 

И докато парламентът се тресеше от политическата криза и разговорите за предсрочни избори, депутатите, които останаха в пленарната зала, одобриха плановете на правителството за нов заем. Така кабинетът вече получи картбланш да изтегли следващите 3 милиарда лева.