Коалиционните партньори се разбраха, че изборите ще са наесен

Избори наесен! И БСП потвърди преждевременния край на кабинета „Орешарски”.

 

След вчерашната атака на ДПС и Лютви Местан, днес БСП и Сергей Станишев контраатакуваха. Червените поискаха гласуването на избори да стане задължително

 

Раздяла, предателство, отмъщение”  бяха ключовите думи, разменени между коалиционните партньори. 

 

Като при всяка раздяла и тук всичко започна, или пък всичко приключи, с изясняване на отношенията. Сергей Станишев заяви, че вчера с изненада е прочел позицията на Лютви Местан за избори до края на годината. 

 

Аз няма да влизам в спор кой е бил изненадан”, отговори Лютви Местан.

Още по темата

 

Аз съм по природа доверчив”, коментира лидерът на социалистите. 

 

Може би трябваше да се явя с табелка „Guilty”?”, запита Лютви Местан. 

 

И отново като при всяка раздяла, все пак се стигна и до взаимно съгласие – избори в ранната есен. Тогава изготвянето на новия бюджет на държавата се пада на следващата власт. 

 

Сергей Станишев заяви, че изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма достатъчно обществена легитимност и подкрепа. Лютви Местан отговори, че това е отговорно и той го подкрепя. 

 

И дотук със съгласията.

 

„Вчерашната позиция на ДПС изключително затруднява перспективата и работата на кабинета”, коментира лидерът на БСП. 

 

Ако някой си търси удобен виновник, че се случва неизбежното и по стар рефлекс този виновник се явява ДПС и неговият председател, жалко!”, отговори Местан.

 

Според Сергей Станишев сред причините за разочароващия резултат от евроизборите е и създаденото в обществото усещане, че БСП носи цялата отговорност за властта, но не е водещ субект на властта. 

 

Как така правото на една партия да представи своя оценка за политическата ситуация е изземване на някакви чужди територии?”, попита Лютви Местан. 

 

А покрай ненадейната идея на БСП за задължително гласуване хладната любезност се превърна в Студена война. 

 

Рестартът на държавата за силно и легитимно управление изисква промени, които да въведат задължително гласуване на българските граждани. Аз не знам коя партия би спечелила или изгубила от такава сериозна промяна”, коментира Станишев.

 

Лютви Местан пък отвърна, че не иска да вярва, че това е отмъщение и добави: „Има един Библейски принцип: Каквото сам си направиш и Господ не може да ти причини”. 

 

Намесиха се и подозрения в предателство. Причината – депутати от БСП подкрепили „Атака” за отмяна на декларацията, която в по-миналия парламент осъди Възродителния процес. Така легендарната целувка от „Орлов мост” след извинението на Сергей Станишев избледня.

 

Така позициите на партиите вече са ясни, но не и премиерската.

 

Междувременно днес представители на „Протестна мрежа” изрисуваха оградата около Народното събрание. Те изразиха острото си недоволство срещу обвързаността на българската енергетика с Русия. Протестиращите призоваха и за общонационален протест за оставка на правителството на 14 юни. Минути след акцията се намеси и полицията. Няколко от участниците бяха задържани за проверка на документи.