Предсрочните избори обаче все още са само хипотеза, защото няма оставка на кабинета

Предсрочните избори все още са само хипотеза. За да станат реалност има едно единствено необходимо и достатъчно условие, а то е оставката на кабинета.

 

Ако това стане, се случва следното: Президентът връчва  мандати за нов кабинет. Започва от най-голямата парламентарна сила - в случая ГЕРБ, после на втората - БСП. Третият мандат е по преценка на президента - може да го връчи на ДПС, но може и на „Атака”. 

 

Всяка от партиите има 7 дни да състави правителство или да върне мандата. При паритета в парламента, приемаме, че нито една партия няма да може да направи кабинет. Ако няма изненади с някоя неочаквана коалиция, всички ще върнат мандатите. Могат да ги бавят цяла седмица, могат да го направят в същия ден, в който са им връчени.

Още по темата

 

След това президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори до 60 дни.

 

За да се каже датата на изборите, трябва да се знае датата на оставката. А оставката е заявена, но не е определена.

 

Ако обърнем уравнението, може да се изчисли дата. Вземаме дата, пожелана за избори от Лютви Местан вчера - 30 ноември. Връщаме календара два месеца назад, колкото е срокът, в който президентът насрочва вота. Така стигаме до 2 октомври. Връщаме още три дни назад, колкото са дните, в които приемаме, че партиите взимат и връщат мандатите. И стигаме до 29 септември - датата на оставката. Така изчисленията ни се покриват с казаното от Лютви Местан, че кабинетът „Орешарски” ще изкара до края на септември. Тази сметка обаче не е съгласувана с другите политически играчи.

 

За сметката дали дотогава има време за въвеждане на задължително гласуване, потърсихме помощ от специалиста по конституционно право проф. Георги Близнашки.

 

Дали ходът на Станишев е политически блъф, ще проличи по това, колко бързо предложението за задължително гласуване ще влезе в парламента. Според професор Георги Близнашки това трябва да се случи веднага. Само така промените ще важат на следващите, очевидно предсрочни, макар и ненасрочени избори.

 

Има възможност да се направят промени и в Конституцията, и в Изборния кодекс. Може да се направи и от сегашното Народно събрание”, обясни проф. Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет за референдума.


Според него два месеца трябва да изминат, за да може да се постави въпросът за обсъждане. След това спокойно можем да отидем на избори към края на септември, началото на октомври. 

 

За да се промени Конституцията и гласуването да стане задължително, трябва мнозинство от 3/4. Това са 180 депутати. ГЕРБ и БСП плюс независимите, припознали партията на Бареков, имат 181 гласа. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!