Призова сепаратистите да сложат оръжие и обеща права на рускоезичното население

Победителят от президентските избори на 25 май Петро Порошенко положи клетва като петия държавен глава на Украйна пред депутатите от Върховната Рада (украинския парламент). На тържествената церемонията присъстваха 56 чуждестранни делегации, 23 от които са на равнище държавни, правителствени и парламентарни ръководители. България беше представена от зам.-министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева.

 

В словото си при встъпването в длъжност Порошенко призова сепаратистите да сложат оръжие и обеща да осигури коридори за наемниците да напуснат Украйна. Украинският президент заяви, че страната му ще продължи да бъде унитарна държава и че въпросът за федерализацията няма почва в страната.

 

Новият украински президент обеща на рускоезичното население в Украйна правото на майчин език и децентрализация на властта в регионите. В словото си след клетвата той заяви, че Крим е бил, е и ще бъде украински.

 

Петро Порошенко се обяви за предсрочни парламентарни избори и за подписване на ново международно споразумение, което да замени Будапещенския меморандум. Той увери, че е готов веднага да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, на което гледа като на първа стъпка към пълно членство в Евросъюза.