Майката на Валя, която загина на пешеходна пътека, продължава борбата за промени у нас

След 10 дни ще се навършат три години от смъртта на Валя, 11-годишното момиченце от Бургас, което загина след като кола го помете на пешеходна пътека. Днес, на Задушница, часове преди участието й в мълчаливия поход за живота, екип на Нова ТВ разговаря с майката на Валя – Мария Димитрова. Вече трета година тя продължава борбата си за промени в българското законодателство, за да опазим децата на пътя.

 

За Мария няма значение дали е Черешова задушница или един обикновен делничен ден. Тя всеки ден е на гроба на малкото си момиченце, което сега щеше да завършва осми клас. Тя бе прегазена на пешеходна пътека, докато се прибирала с приятелки от мола.

 

„Хиляди пъти проклинам деня, в който Валя си отиде  - 17 юни 2011 г. Не ми трябва Черешова задушница или каквато и да е. Сега, на 17 ще станат три години от нейната смърт… Животът ми за части от секундата се промени”, сподели Мария

 

Инцидентът с Паоло в Стара Загора връща като на лента собствената й трагедия: „Много съжалявам за Паоло. Когато чух, просто веднага се върна всичкото онова грозно нещо. Не че някога е минавало”.  

 

Въпреки болката на 40-я ден от инцидента Мария и семейството й създават Националното движение „Червена пътека за Валя”. Направени бяха редица промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс вече няма условни присъди за смърт на пътя.

 

„Жалкото е, че почернените семейства приеха още една майка и още едно малко ангелче на 4 годинки, което е искало да кара само колело… нищо повече. Явно нищо не сме направили за тези 3 години”, казва Мария Димитрова.

 

От гробищата Мария отива на мълчаливия поход в памет на Паоло: „За момента протестът е мълчалив,защото е и Задушница и деня е такъв, че трябва да пазим само тишина в памет на всички загинали деца, но ако някой или господата в парламента не искат да ни чуят, то тогава ще видят какво означава българска майка”.

 

Репортер: Цеца Алексова