Миков напусна празник на БНБ заради Плевнелиев, пише в. „Преса”

„БСП: По конституция имаш ли 18, отиваш да гласуваш!”  е водещото заглавие на в. „24 часа”. Вариант да не се променя конституцията, а само Изборният кодекс, за да стане гласуването задължително, обмислят от БСП. Според червени юристи, разковничето било в записа на чл. 42 от основния закон, който казва, че гражданите имат право да гласуват само при навършване на 18 г., ако не са под запрещение или лишени от свобода. Това значело, че нормата се отнася към „времевото” изискване, т.е. навършване на 18 г. Тезата обаче се оспорва от други юристи, така че по-вероятният развой бил БСП все пак да иска тълкуване от Конституционния съд, ако пленумът във вторник, 10-и юни, подкрепи Сергей Станишев за задължително гласуване. Депутатите на Бареков ще гласуват за промяна в конституцията, но от ГЕРБ решиха, че искат референдум, пише още изданието.
 
Темата е водеща и за в. „Труд”, но според ежедневника „задължителният вот е пред провал”, „пълна каша в БСП, ГЕРБ държат на бързи избори”. Въвеждането на задължително гласуване за предсрочния парламентарен вот, който се задава, е пред провал. Приичнтие – в БСП има разнобой дали идеята на лидера им Сергей Станишев е осъществима и о снователна. Затова червените ще обсъдят предложението не на обикновен пленум на Националния съвет, а на миниконгрес във вторник, пише вестникът.
 
Червен разнобой за Възродителния процес, пише в. „Стандарт”. Това не е етническо прочистване, а само смяна на имена, каза депутатът Красимир Янков, цитиран от изданието. Ден, след като 7 червени депутати гласуваха с „Атака” за отмяна на декларацията, приета от миналото Народно събрание, вчера избраникът от БСП заяви пред Нова ТВ, че насилственото преименуване и гонене на етнически турци по времето на режима на Тодор Живков не е било форма на етническо прочистване. Минути по-късно десетки социалисти избухнаха срещи позицията н колегата си. От „Позитано” 20 не се ангажираха с позиция дали казаното от Янков е и становище на партията им.
 
Миков напусна празник на БНБ заради Плевнелиев, пише в. „Преса”. Парламентарният шеф се възмутил от критики към БСП и ДПС.  
 
Хиляди хора протестираха в 18 града на страната срещу шофьорите убийци на пътя и почетоха паметта на 4-годишния Паоло от Стара Загора. Участниците поискаха незабавни промени в Наказателния кодекс, които да завишават санкциите за нарушителите на пътя. Дори рали спря за Паоло, пише в. „Стандарт”. Колата е по-голямо оръжие от пистолета, каза майката на загиналото момче, цитирана от ежедневника. 

 

Информация и за другите актуални теми от пресата ще намерите в прегледа на печата в "Събуди се".